Godis - Vad får vi egentligen i oss?
Det är äntligen helg och du åker för att köpa godis. Men vet du vad det egentligen innehåller som du stoppar i dig?
Gelatin används ofta i godis. Gelatin är slakteriavfall som renats,kokts och sedan blekts.
Det kan bland annat vara avfall av möss och råttor. Skulle du kunna tänka dig att käka dessa små varelser?
Löss är ganska vanligt i godis. Om det står E120, karmin, E904 eller schellack på innehållsförteckningen så innehåller det krossade löss. Det finns bland annat i hallonbåtar, vingummi, gelehallon, Ahlgrens bilar och nappar.
Sockret i godis är oftast gjort på ett kemiskt vis. Ibland står det inte socker i innehållsförteckningen, men det kan gå under namnen glukos, glukossirap, stärkelsesirap, majssirap, dextros och druvsocker.
Det är vanligt att konsumenterna inte vill att det ska stå just socker i innehållsförteckningen så de sätter dit någon av de ovanstående namnen istället.
Livsmedelsindustrin har även hittat ett billigare alternativ till socker, glukossirap.
Glukossirap ersätter allt mer vanligt socker i godis, glass och livsmedel.
Det är cirka dubbelt så ohälsosamt som vanligt socker när det gäller uppkomsten av övervikt och sjukdomar. Man har inte forskat tillräckligt om hur allvarliga skadorna kan bli av dessa tillsatser och vad de kan leda till. Livsmedelsverket går inte ut med några varningar så dagens ungdomar blir denna generations försökskaniner för vad som kan hända.
/ Filippa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna era kommentarer men glöm inte skriva vem du är!